“Kun je niet eens van die zachte maanzaad bolletjes maken?” vroeg mijn man op een druilerige dag. “Daar was ik vroeger al gek op. En dan lekker met roomboter en hagelslag erop…” Mijn man is een echte lekkerbek en die uitdaging ga ik natuurlijk graag aan. Om er een eigen twist aan te geven maak ik ze met desem, speltbloem en in de vorm van breekbolletjes. Inspiratie vond ik bij Levine, een super blog met fijne recepten. Een van haar 5 zachte bolletjes berichten vind je hier.

INGREDIËNTEN voor 18 witte zachte breekbolletjes

 • 110 gram actieve (spelt-)desem 100%
 • 505 gram speltbloem
 • 10 gram honing 
 • 60 gram ongezouten roomboter, gesmolten en afgekoeld tot lauwwarm
 • 100 gram ei op kamertemperatuur
 • 195 gram volle melk, lauwwarm
 • 2 gr gist (optioneel)
 • 10 gram zout

Overig:

 • 1 ei, los geklopt met 1 eetlepel water
 • maanzaad, sesamzaad of nigellazaad om te bestrooien (optioneel)
 • 1 – 2 bakplaten, bekleed met bakpapier of bakmatje of 2 springvormen van 22 cm, goed ingevet of met een bakpapiertje erin

BEREIDINGSWIJZE

Werkwijze deeg kneden in een standmixer/KitchenAid Artisan: Doe alle ingrediënten – behalve het zout – in de kom. Roer daarna met een houten lepel door elkaar. Meng vervolgens in de standmixer met de deeghaak in 4 minuten door elkaar op stand 1. Doe daarna het zout erbij en kneed daarna nog 5 minuten op stand 2 tot een soepel deeg dat van de wand loslaat, het mag nog iets aan de bodem plakken. Vliesje trekken ter controle. Pas op met overkneden van speltmeel. Liever te kort dan te lang.

1e rijs:
Vet een grote doorzichtige kom in met wat zonnebloem olie en leg het deeg hierin, 1 keer keren zodat alle kanten met olie bedekt zijn. Dek de kom af en laat het deeg op kamertemperatuur in ± 1uur in volume verdubbelen. Als je geen gist gebruikt hebt duurt de eerste en de tweede rijs langer. Mijn kom met deeg staat in de oven op 30 graden eventueel met pollepel tussen de deur.


Vormen:
Stort het deeg op een licht met olie ingevette werkplek. Verdeel daarna met een deegsteker in 16 gelijke stukjes van 62 gr en maak er bolletjes van. Leg ze in 4 rijen van 4 weg. Laat de bolletjes deeg afgedekt ± 10 minuten liggen en bol ze dan nog een keer goed op in precies dezelfde volgorde als de eerste keer opbollen. Leo Pelzer legt het opbollen goed uit in deze video.

bloem breekbroodjes met desem proces

bloem breekbroodjes met desem proces 2de rijs in de springvorm en na het bakken

Losse broodjes: Leg ze een paar centimeter uit elkaar op een bakplaat. Als er geen 16 broodjes op 1 bakplaat passen, verdeel ze dan over 2 bakplaten en bak ze achter elkaar.
Bloembrood: Verdeel 8 bolletjes deeg over elke springvorm.
Afwerking: Bestrijk de bolletjes vervolgens met het eimengsel ei en bestrooi desgewenst met sesam-, nigella of maanzaad.

2e rijs: Laat de breekbolletjes afgedekt met olie ingesmeerd huishoudfolie op kamertemperatuur in ± 60 minuten tot bijna dubbel volume rijzen. (de mijne staan weer in de oven van 30 graden). Het deeg is genoeg gerezen wanneer je er met een vinger op drukt en de afdruk blijft staan. Indien het deeg nog langzaam terug veert dan nog even laten rijzen.

Verwarm tijdens de 2e rijs de oven voor op 200 ºC. Als het deeg in de oven staat, dan eerst het deeg eruit halen en op het keukenblad zetten.

Bakken: Nu kun je gaan bakken. Bak de broodjes in 15 – 20 minuten gaar en bruin.Laat goed afkoelen op een rooster. Lekker met plakje kaas of wat denk je van roomboter en hagelslag… yummie zei de man en nam er nog 1 en nog 1….

Tijdschema

Dag 1
22.00 activeer je desem

Dag 2 (met gist, bak je zonder gist dan zijn de rijstijden langer)
9.00 kneden
9.10 1e rijs
10.10 afwegen en losjes vormen
10.20 even laten rusten
10.30 bolletjes vormen
10.40 2e rijs
11.40 bakken
12.00 afkoelen
12.30 smullen maar

bloem breekbroodjes met desem bloem

bloem breekbroodjes met desem bloemvorm net uit de oven