Het recept van dit bijna suikervrije bananenbrood vol bessen en noten ken ik uit mijn broekzak, zo vaak heb ik deze al gemaakt. Jaren geleden las ik een recept voor blueberry bananenbrood op het blog van Vegadutchie. En sindsdien bak ik dit bananenbrood zeker eens per maand en ben ik eraan verslaafd. Het is eigenlijk meer een lekkere cake dan een brood, maar ik wilde deze lekkernij toch graag met jullie delen.

Met dit recept kan je ook fijn variëren. Kies zelf de meelsoort, bessen en de noten die je het allerlekkerst vindt of wat je toevallig in huis hebt. Dit recept bevat al mijn favoriete ingrediënten en is ook nog eens suiker- en lactosevrij. Bovendien laat het zich prima invriezen in plakjes. Zo heb je altijd iets lekkers achter de hand, als het tenminste je vriezer haalt… Want dit bananenbrood is echt onweerstaanbaar!

Ingrediënten voor 1 brood van zo’n 600 gram:

4 rijpe bananen
2 eieren of 2 el chiazaad geweld in 4 el water
75 gram kokosolie, gesmolten
3 el agavesiroop of dadelsiroop
1 tl zuiveringszout (drogist)
1 tl (wijnsteen) bakpoeder
snuf vanillepoeder
snufje zout
100 gram spelt- of tarwebloem
100 gram spelt- of tarwemeel
50 gram walnoten, fijngehakt
100 gram bosbessen of frambozen, bevroren kan prima

Bereidingswijze
  1. Bekleed een cakevorm met bakpapier en verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Prak 3 bananen helemaal fijn in een grote schaal (de 4de is voor decoratie). Mix de eieren, kokosolie, agave- of dadelsiroop, vanille en zout erdoor met een staafmixer tot een gladde egale massa. Spatel er tenslotte het zuiveringszout en de bakpoeder door. Voeg dan het meel en de bloem toe en meng tot een glad beslag. Schep er als laatste de bessen of frambozen en de gehakte walnoten voorzichtig door.
  3. Schep het beslag in de bakvorm met bakpapier. Halveer de overgebleven banaan in de lengte en leg deze op het beslag. Bestrooi optioneel met nog wat walnoten.
  4. Laat het bananenbrood circa 55 minuten bakken op 175 graden en haal uit de oven wanneer een satéprikker na het er in steken er droog uitkomt. Zo niet dan nog een aantal minuten in de oven laten. Als ie gaar is mag ie eruit en dan nog even 10 minuten in de vorm laten afkoelen. Leg het bananenbrood daarna zonder bakpapier op een rooster met een theedoek erover tegen het uitdrogen.

suikervrij bananenbrood vol bessen en walnoten

Het bananenbrood is te onweerstaanbaar om te wachten tot het helemaal is afgekoeld. Je kan nu best alvast een stukje testen, proeven of ie goed gelukt is 😉 Snijd een stukje bananenbrood af en serveer bijvoorbeeld met kokoscreme. Ook lekker als tussendoortje, maar eigenlijk kun je mij hier elk moment van de dag blij mee maken.