Ik heb scones altijd al heerlijk gevonden. Is het een cakeje of toch een broodje? Beetje kleffig in de mond en zoetig van smaak, ik hou er van. Traditioneel eten de Engelsen het met clotted cream, home-made jam of marmelade en natuurlijk lemoncurd. Allemaal zalig, maar ook zo uit ‘t vuistje zijn ze niet te versmaden.

Ik kwam op het idee doordat ik best veel zuurdesem starter had gevoed en toch niet aan bakken toe kwam. Om de volgende bakbeurt een actief desem te krijgen, moet je een deel weg doen en dat andere deel eten geven. Weggooien van eten hou ik sowieso niet van. Wat te doen met overtollig zuurdesem starter? Via internet kennis gemaakt met Trish Derrick en zij gaf me onderstaand recept geadapteerd van Andrea Ruskin.

Heb je hartige trek? Verruil dan de suiker en het gemengde fruit in onderstaand recept voor 100 gram oude kaas en een handje kaas om eroverheen te strooien.

Ingrediënten 12 scones

  • 270 gram bloem
  • 1,5 gram baking soda
  • 3 gram bakpoeder
  • 3 gram zout
  • 40 gram rietsuiker
  • 100 gram gemengde bosvruchten (uit de vriezer, ontdooid)
  • 110 gram zachte roomboter
  • 230 gram zuurdesem starter
  • 120 gram karnemelk of 120 gram melk met 1 eetlepel citroensap

Bereidingswijze

Zorg ervoor dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Doe de bloem, de bakpoeder, de baking soda en het zout in een grote beslagkom. Verdeel de boter in kleine stukjes (je kan harde boter ook raspen) en kneed het er door tot dat je een mengsel hebt wat er uitziet als broodkruimels.

Voeg dan de gemende vruchten en de suiker (of de kaas) toe.

In een andere kom meng je de zuurdesemstarter en de karnemelk door elkaar. Voeg deze natte ingrediënten toe aan het bloem mengsel. Meng voorzichtig door met een vork en meng vervolgens lekker met je handen in de kom. Na zo’n 10-12 keer heb je een zachte ronde deegbal. Is het iets te nat (omdat de vruchten uit de vriezer komen bijvoorbeeld), dan voeg je voorzichtig nog wat bloem toe.

Je kan nu alvast de oven voorverwarmen op 220C. Laat het deeg op kamer temperatuur 15-20 minuten rusten op je keukenblad of in de kom. Bebloem je werkblad en rol het deeg uit in een plak van 2 cm. Steek er ronde vormen uit met een deegsteker. Plaats de rondjes met 3 cm afstand tussen elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Als je deeg net als bij mij te nat is, kun je ook met 2 lepels deeg scheppen in een met papiertjes beklede muffinvorm.

Als je kaasscones maakt kun je nu nog wat geraspte kaas erover strooien.

Bak in de voorverwarmde oven op 220C zo’n 12-15 minuten totdat ze goudbruin zijn.

Je kan deze scones goed invriezen en even oppiepen in de oven. Zo heb je altijd iets lekkers in huis voor onverwacht bezoek 😉

Yumyum.

Welke ga jij maken?

Scones met gemengde vruchten

Scones met gemengde vruchten