Nisperos of mispels, de oranje kleine vruchtjes die zich als eerste vrucht in het voorjaar aan de fruitbomen in Spanje laat zien. De boom en de bladeren zijn nogal lelijk; een grillige stam en het blad scheurt en verkleurt snel. Maar daartussen schuilt iets heerlijks. Nisperos zijn echt lente fruit; bomvol met vitamine C en kalium. De kleine pruim vormige vruchten blijven lang groen, tot ze ineens lijkt het allemaal tegelijk oranje zijn. Er waren al een paar nisperos door de vogels aangevreten. Het teken dat de vruchten rijp zijn om gegeten te worden. We laten altijd een paar nisperos voor de vogels aan de boom zitten. Hebben zij ook iets lekkers te snacken.

nisperos on a tree
1 van onze nispero bomen, niet moeders mooiste maar oh wat zijn die nisperos lekker


Fruitboomgaard met nisperos

Tot zo´n 3 jaar geleden had ik nog nooit van nispero gehoord. Op doortocht tijdens onze huizenjacht naar ons droomhuis in Andalusië, verbleven we een keer in een prachtig huis Murcia. De eigenaar had 10 jaar geleden het huis zelf gebouwd en ook de tuin zelf aangelegd. Hij vertelde trots over zijn fruit boomgaard met van elke fruitsoort 1 boom.  Dat is ook onze droom. Het was voorjaar en er was weinig fruit te zien in de tuin. Op de nispero na, die bulkte van de oranje vruchten. “Willen jullie wat mee voor onderweg?¨. Dat lieten we ons geen tweede keer zeggen en plukten een tasje vol rijpe oranje nisperos. We reden door naar Malaga en genoten onderweg van de sappige zoete vruchten, die ook een beetje zuur smaken. De smaak heeft iets weg van abrikozen, maar het is toch ook weer heel eigen.

Nisperos close-up on the tree
Nisperos close-up on the tree


Marmelade of toch jam

Nisperos hebben altijd wat vlekjes op hun oranje schil en worden makkelijk beurs. Je kan ze maar een paar dagen in een fruitschaal bewaren. Nisperos bevatten veel natuurlijke pectine. Pectine is een natuurlijke vezel die, in combinatie met de suiker en zuren van de vrucht, een gelachtige textuur vormt. Daardoor zijn nisperos zeer geschikt is om er marmelade of jam mee te maken. Wanneer je de marmelade met een staafmixer of glad mixt, dan heb je heerlijke en fluweelzachte jam. Voor op een toastje of een lekkere zuurdesem boterham. Of als heerlijke frisse vulling voor in koekjes. Of wat denk je van in een dressing bij een groene salade?

Dit is een heel eenvoudig recept, die je naar eigen smaak kunt tweaken. Je kunt het maken met gewone suiker of bruine suiker, maar ik maak dit recept graag met panela (oerzoet). Hou je van jam met een twist? Kook dan een kruidnageltje mee. Het aroma van de kruidnagel is echt een heel lekkere combinatie met het zoet zure van de nisperos. Neem grote nisperos met veel vruchtvlees en zorg dat ze goed rijp zijn. Vergeet niet om de potten en de deksels te steriliseren voordat je ze met de marmelade of jam vult.

Nispero and glutenfree bread
Nispero and glutenfree bread


Ingrediënten voor 2 potjes

 • 650 g gepelde en pitloze nisperos
 • 150 g rietsuiker of oerzoet 
 • 1/2 el water (optioneel)
 • sap van 1/2 citroen je kunt er ook sinaasappel in doen als je dat liever hebt
 • beetje sinaasappel- en / of citroenschil zonder wit gedeelte (optioneel)
 • 2 hele kruidnagels (optioneel voor aromatische twist) of gekneusde kardemom zaadjes


Bereidingswijze

 1. Steriliseer 2 jampotjes en 2 deksels door ze in een pan met water samen gedurende 10 minuten te koken. Laat omgekeerd drogen op een schone theedoek.
 2. Halveer de nisperos met een mes en verwijder de schil met je vingers. Haal de dikke glanzende zaden eruit en verwijder ook de witte dikke schil die om de pitten zit. Het vruchtvlees oxideert snel en kleurt daardoor bruin, dat is normaal.
 3. Doe al het nispero vruchtvlees in een steelpannetje met de suiker, het citroensap en de sinaasappel- en / of citroenschil. Voeg als je dat lekker vindt twee kruidnageltjes of gekneusde kardemompods toe.
 4. Verwarm het fruit in het pannetje op een laag vuur. De sappen komen binnen enkele minuten vrij. Kook ongeveer 15 minuten. Roer af en toe om er voor te zorgen dat de marmelade niet aanbakt. Voeg eventueel een halve of hele eetlepel water toe. De marmelade zal tijdens het afkoelen een ​​beetje dikker te worden.
 5. Als je kruidnagel of kardemompods gebruikt hebt, dan kun je die er nu uithalen :).
 6. Ik hou van marmelade, jam met stukjes, dus tijdens het koken druk ik het nispero vruchtvlees een beetje stuk met een houten spatel. Als je van jam houdt dan kun je het warme mengsel in de blender of met een staafmixer glad mixen.
 7. Giet de kokend hete marmelade in de eerder gesteriliseerde glazen potten. Vul de potten met een opening van ongeveer 1 cm vanaf de rand. Sluit elke pot goed met een deksel en draai ze ondersteboven. Laat volledig ondersteboven afkoelen.
 8. Wanneer je de afgekoelde jampotten omdraait, wordt de marmelade in de pot vacuüm gezogen.

Deze nispero marmelade blijft in geopende pot de koelkast zeker twee weken goed. En de ongeopende pot bewaar je tot 6 maanden in de voorraadkast. Die van ons zijn dan allang op 😉

Fijne paasdagen!

nispero marmalade breakfast
Easter breakfast with nispero marmelade