Je huis en je tuin heb je vast al tig keer onderhanden genomen de afgelopen weken ;). Maar nu is het hoog tijd om de bezem door jezelf te halen en om een Ayurvedische voorjaars schoonmaak met kichadi te gaan doen!

Breng je spijsvertering opnieuw in evenwicht en verbeter je mentale helderheid met deze 4 daagse Ayurvedische reiniging voor lichaam en geest.


Voorjaars schoonmaak, detox of cleanse

Al een jaar of 15 doe ik elk voorjaar en/of najaar een detox of een cleanse. Variërend van een 8 daagse sapkuur met de Vitamix, een Feeding Better programma van Kambio en natuurlijk alle detox programma´s van stiefdochter Jolijn Pelgrum (jo-lyn.nl), voorheen Vegadutchie.

Alle programma’s hebben bijgedragen over hoe wij nu tegenwoordig eten. Elke keer een klein stapje in de gezonde richting. We voelen ons inmiddels fijn bij een voornamelijk plant-based wholefoods diet. We maken dus alles vers en met heel veel groenten en fruit. Daarbij eten we verse bio scharrel eitjes van de buren en heel af en toe nog een stukje vis.

Toch zat het dit voorjaar niet automatisch in mijn hoofd om aan een grote voorjaars schoonmaak te gaan beginnen. Wij zitten nu al weer 36 dagen in complete lockdown in Andalusië en dan heb je wel wat anders aan je hoofd. Maar we waren in de afgelopen weken ongemerkt veel meer suiker gaan eten en vettige dingen ook. En ook gezonde tussendoortjes als bananencake of worteltjestaart, maar dan vaak en veel. Om onszelf te verwennen in deze onzekere tijden. Maar echt gelukkig word ik niet van dat gesnack. En ondanks de 3 keer online bootcamp met Michelle per week begon de makkelijke lockdown kleding toch wel wat strak te zitten. En ook de vermoeidheid toe te slaan. Toch kwam de reiniging als een verrassing.


Ayurvedische reiniging

Je Facebookt wat af tijdens de lockdown (teveel naar mijn smaak), maar je komt er ook fijne en goede dingen tegen. Ik kende de Spaans Hindoestaanse Sara Shaikh van een Ayurvedic vegan cooking class die ik vorig jaar bij haar deed. Zij geeft les in een Ayurvedische lifestyle en haar energie is erg aanstekelijk. Via haar Facebook groep Sin Colorantes biedt zij een gratis online ayurvedische reiniging aan. Sara heeft een handleiding geschreven (in het Spaans) en in de dagelijkse Facebook live- meetings met Sara kun je in het Engels ook vragen aan haar stellen. Ik heb het gedaan en haar recept en haar adviezen voor je vertaald. Maar wat is het eigenlijk?

Het optimale eetpatroon is in Ayurveda in elk seizoen en voor elk menstype anders. Hoe dat precies zit ga ik nog een keer leren van Sara. Maar in het kort komt het hier op neer. Wat je eet en wanneer je eet wordt naast je menstype ook bepaald door de seizoenen en de opkomst en de ondergang van de zon. Zo zijn we tijdens de winterperiode minder buiten en bewegen we over het algemeen minder. Dan hebben we behoefte aan zwaardere maaltijden met veel aardse knolgewassen. Dat hebben we dan ook nodig.

In het voorjaar verlangen we naar de opbeurende energie van de lente. We gaan weer lichtere maaltijden eten met veel jonge groene groenten. Maar gedurende de winterperiode hebben afvalstoffen (Ama) zich makkelijk kunnen ophopen. Daardoor zijn we juist in de overgang van de winter naar de lente vatbaar voor verstoppingen en verkoudheid. Het is dus ook niet toevallig dat de Covid19 pandemie in dit seizoen de wereld over gaat.


Agni

Je kan aan het einde van de winter door die opgehoopte afvalstoffen een trage Agni (spijsvertering) ervaren. Onverteerd voedsel, maar ook onverwerkte emoties en tekort aan energie kan resulteren in Ama (overtollige afvalstoffen). Dit kan ervoor zorgen dat je vastzit, je moe voelt, zwaar en verzwakt. Een slechte Agni is volgens Ayurveda dé kern van alle ziekten.

Hoogtijd om je Agni een boost te geven. Zorg tijdens deze voorjaarsschoonmaak voor een ontspannende omgeving met meditatieve momenten. Bereid je goed voor en plan deze 4-daagse met aandacht zodat je je helemaal kunt terugtrekken. Gebruik deze tijd voor jezelf, je verdient het.


Mono dieet

De regels: Eet alleen kichadi voor ontbijt, lunch en diner.

Door vier dagen drie maal daags kichadi te eten, worden de opgebouwde gifstoffen afgevoerd. Een mono dieet met kichadi is heel voedend en een zachte manier om gifstoffen te verwijderen. Dit zorgt voor meer duidelijkheid en scherpte van geest en zintuigen. De geselecteerde specerijen werken op het kanaal spijsvertering en bevorderen de eliminatie van de gifstoffen. Zo zorgt het mono dieet voor een optimale agni.

In de Ayurveda vormt de kichadi een onderdeel van het Pancha Karma hoofddieet, een compleet diep reinigende behandeling. Een volledige Pancha Karma duurt maar liefst drie weken. Het combineert een eenvoudig mono dieet van kichadi met een reeks therapieën, aangepast aan de behoeften van elke persoon. Hoewel je geen volledige Pancha Karma doet, kun je veel baat hebben bij eten kichadi voor meerdere dagen.

ingredienten kichadi
specerijen kichadi: venkelzaad, mosterdzaad, komijnzaad en geelwortelpoeder met in het midden duivelsdrek

Hoe werkt het?

Het idee van deze lente schoonmaak van jezelf is om de snelheid te vertragen. Van je lichaam en je geest. Door het rustig aan te doen en schermtijd (telefoons, computers, televisie) te verkorten. Een tijd om naar binnen te reizen: lezen, schrijven, podcasts luisteren, tekenen en schilderen, (virtueel) tijd doorbrengen met familie.

Maak het leuk, plezierig, gemakkelijk, liefdevol en ritmisch ontspannen. Maak geen plannen en kies voor relaxerende activiteiten, vermijd stressvolle situaties en dito mensen. En bedenk: als je een positieve en gelukkige grondhouding hebt, dan zal je na deze schoonmaak voorzien zijn met goede energie.

De voorbereiding

Het is goed om je lichaam voor te bereiden op de schoonmaak. Gedurende een week bouw je koffie, alcohol, bewerkt voedsel en dierlijke producten langzaam af. Iedere dag iets extra´s laten is iets wat ik uit eerdere detox programma´s heb geleerd. Dus bijvoorbeeld vanaf zondag geen suiker, vanaf maandag geen suiker & geen dierlijke producten enzovoort.

Kun je niet aan gele split mung bonen komen, koop dan groene hele mung bonen. De avond voordat je kichadi gaat maken overgiet je de afgewogen portie groene mung bonen met kokend heet water en laat een nacht weken. De volgende ochtend goed afspoelen met water en dan flink met je handen de groene velletjes eraf rubben. Die groene velletjes drijven naar boven en die velletjes kan je er vanaf scheppen met een zeef. Herhaal zo vaak als nodig is, ik deed het 4 keer. Niet alle velletjes zullen eraf gaan, maar de meeste wel. Het verwijderen van de groene velletjes komt de verteerbaarheid ten goede. Je wilt dat je kichadi zo licht verteerbaar mogelijk is.

Overbodig om te zeggen, maar ook hier geldt; kies waar mogelijk voor biologische lokale producten. Beter voor de boer, beter voor het milieu en beter voor je buik. Varieer elke dag met andere groenten. Niet alleen lekker, maar ook heel gezond.

De 4-daagse schoonmaakroutine

Doe alles langzaam, vertraagd en zonder inspanning.

  • Word minimaal 10 minuten voor zonsopgang wakker.
  • Schraap je tong 5 tot 7 keer en poets je tanden.
  • Drink 350 ml lauwwarm water.
  • Doe rekoefeningen, yoga asana of maak een wandeling in de natuur. Mediteer. Teken of schrijf in een dagboek als je daar zin in hebt.
  • Neem een douche of een bad.
  • Daarna kook je kichadi voor de gehele dag: naar muziek luisteren of zingen tijdens het koken geeft je eten positieve energie, dus leef je uit J.

Eet je eerste maaltijd met kichadi voor 9 uur ´s ochtends. De lunch tussen 13 – 14 uur en het dinner voor 19 uur. Een half uur voor elke maaltijd en een uur na elke maaltijd drink je niets. Dit komt de Agni (spijsvertering) ten goede.

Als je echt honger hebt (niet emotioneel hongerig) tussen de maaltijden, dan kun je na drie uur na je maaltijd of meer kichadi of een stuk seizoensgebonden lokaal fruit eten (let op: het fruit wordt alleen gegeten, niet samen met kichadi).

Drink veel lauw water (geen ijskoud of bruisend water) en slokjes kruidenthee de hele dag. Geniet van het proces! Wees je meer bewust van je fysieke lichaam, je geest, je ademhaling, je zintuigen. Kijk om je heen en in jezelf. Noteer je waarnemingen in een dagelijks dagboekje als je wilt.


Slowing down

Doe gedurende de dag alles met opzet langzaam, behoedzaam en kijk toe. Lees iets waar je blij van wordt, het kan iets spiritueels zijn of iets constructiefs. Doe een intentie-visie-oefening. Gebruik je etherische oliën, lichte kaarsen, neem een bad, ontvang of geef een ontspannende massage. Besteed meer aandacht aan je ademhaling, adem meer langzaam en diep. Ga om 10 uur naar bed eventueel na wat gelezen te hebben of naar een fijne meditatie te hebben geluisterd.

Herhaal 4 dagen of langer indien je dat wilt.

Na de cleanse

Na de vierdaagse schoonmaak met kichadi ga je weer langzaam aan andere producten introduceren in je dagelijkse eet- en leefpatroon. In de week erna kun je je darmflora een boost geven. Door probiotica pillen te slikken of gefermenteerde producten zoals zuurkool, kimchi, kombucha, miso soep en tempeh. Note to self: mijn zelf gefermenteerde cashewyoghurt is zo heerlijk, daar zal ik eens een blogje aan wijden.

Reflecteer over hoe je je nu voelt. Kun je dit bewustzijn en de aandacht die je gedurende de schoonmaak hebt gehad ook ná de cleanse kunt integreren in je leven? En wat neem je mee uit deze periode?


Zin gekregen in de voorjaars schoonmaak?

Het Kichadi recept van Sara van SinColorantes.com vind je hier. En aan het einde van het kichadi recept schrijf ik hoe het mij is vergaan met deze voorjaars schoonmaak.

kichadi met Zorro en Ruud
kichadi met groene groenten, Zorro kijkt toe en Ruud snoept een boontje 🙂