Kichadi ook wel kichari, khichdi, kitchari, kitcheree or khichri genoemd. Het zijn vele namen voor hetzelfde sattvische (puur en in harmonie) Indiase eenpansgerecht. Dit is het eenvoudige en heerlijke recept van Sara van  Vive A y u r v e d a – Sin Colorantes . De eenvoudige ingrediënten zijn in perfecte balans. De combinatie van koolhydraten (rijst), proteïne (mungbonen), vetten (ghee of kokosolie) en diverse specerijen zorgen voor een goede spijsvertering. Het is eenvoudig en licht verteerbaar, dus supergoed voor je agni (spijsverteringsvuur).

In dit recept staan gele split mung bonen, dat is wat anders dan gele split linzen. Er is vaak verwarring over, maar linzen komen echt uit een andere familie.

Wanneer je een voorjaars schoonmaak doet is het idee is dat je 4 ochtenden achter elkaar een batch kichadi voor de hele dag gaat bereiden. De lunch portie en de dinner portie warm je op. Ben je met meer mensen, vermenigvuldig dan onderstaand recept. De batch voor 1 dag vonden wij vrij veel, maar iedereen is anders. Dus maak meer of minder de volgende dagen, naar gelang je eetlust.

ingredienten kichadi
ingredienten kichadi

Ingrediënten kichadi voor 1 persoon per dag

180 gr gele split mung bonen (of groene mung bonen)

125 gr basmati rijst
2 el ghee of kokosolie
1/2 tl hele mosterdzaadjes
2 tl komijn zaadjes
1,5 tl venkelzaad (optioneel)
1/2 tl hing / asafoetida / duivelsdrek
een stuk verse gember van 2,5 cm geraspt
700 ml water
1,5 tl Himalaya zout
3/4 tl kurkuma gemalen
3/4 kop gehakte verse koriander
500 gram seizoensgroenten: wortels, radijs, asperges, courgettes, boerenkool, pompoen, snijbiet, spinazie, tuinbonen, erwtjes (vermijd ui, knoflook, tomaten, paprika, aubergine)
1 citroen

Bereiding kichadi

 1. Was de gespleten mung en basmati minimaal 3 keer tot dat het water helder is en laat uitlekken in een zeef.
 2. Weeg alle kruiden af en leg deze op een bordje klaar op het aanrecht.
 3. Was en snijd alle groenten in gelijke afmetingen en leg klaar.
 4. Verwarm de ghee/kokosolie op middelhoog vuur in een grote pan.
 5. Voeg het mosterdzaad toe, als het knettert doen we het komijnzaad, als je venkel gaat gebruiken, voeg het dan nu toe.
 6. Als de zaden donkerder worden til de pan van het vuur en voeg de hing toe. Roer met een houten spatel zodat alles goed mengt en hing niet aanbrandt.
 7. Voeg de geraspte gember toe en fruit nog even aan.
 8. Doe nu de gewassen mung en rijst in de pan en bedek al roerende met het kruiden mengsel nog een minuut of twee.
 9. Voeg het water toe en zet het vuur hoger.
 10. Verwijder met een schuimspaan het schuim dat zich op de oppervlakte vormt en gooi het schuim weg.
 11. Voeg kurkumapoeder toe als het mengsel kookt en je het schuim hebt verwijderd.
 12. Als je harde groenten gaat gebruiken zoals wortels, pompoen, boerenkool of radijsjes, voeg ze nu toe.
 13. Zet het vuur lager en breng zachtjes aan de kook met de deksel gedeeltelijk overdekt.
 14. Als de mung bonen bijna zacht zijn en de rijst bijna gaar, voeg dan de groene bladgroenten (spinazie en snijbiet) en zout toe. Roer om het zout goed op te laten nemen.
 15. Als je ziet dat het water verdampt is, maar de ingrediënten nog niet gekookt zijn, voeg dan een half kopje heet water toe.
 16. Als alles gaar is, voeg je de gehakte verse korianderblaadjes toe.
 17. Serveer met een paar druppels citroen (goed voor de ijzeropname), bedank alles met je aandacht voor het koesteren van jezelf.

Eet als tussendoortje seizoensfruit uit de streek: appels, peren, nisperos, aardbeien (geen banaan of avocado, die zijn te koud). Zie ook de foto met de seizoens producten uit Andalusië.

Drink zoveel als je wilt gemberthee, detox thee of tulsi. Wees matig met groene thee. Drink je normaliter graag een kopje koffie of cacao en ervaar je hoofdpijn? Dan kan een kopje groene thee tijdens deze cleanse verlichting geven.

Veel plezier met je innerlijke reis.

Kichadi van Sara met groene groenten
Kichadi van Sara met groene groenten

Mijn ervaring met de lente schoonmaak

Ik kwam vrij onverwacht de Facebook advertentie van Sara over deze voorjaars cleanse tegen. In geen velden of wegen had ik bedacht om een detox te gaan doen dit voorjaar. Maar toen ik die van haar zag was ik gelijk enthousiast. En ben er meer over gaan lezen, want eerlijk gezegd had ik geen idee wat een Ayurvedische cleanse inhield.


De voorbereiding

Het was schier onmogelijk om aan gele split mung bonen te komen in Andalusië. Ik heb echt een halve zondag gegoogled totdat ik het spuugzat was en boos zelfs. Overal, maar dan ook werkelijk bij alle webshops in heel Europa! Uitverkocht. Waarschijnlijk zijn mungbonen een gewild hamster artikel 😉 Dus ik wilde de handdoek in de ring gooien en heb Sara dat ook gemaild. Ze gaf me toen de optie om de groene mung bonen te gebruiken die je dan eerst nog even moest weken vantevoren. Die groene bonen verkopen ze bij de Mercadona, de plaatselijke supermarkt, ik helemaal blij. En omdat stiefdochter Jolijn en haar vriend Sjoerd (schreven samen kookboek Vegan Smaaksouvenirs) ook meewilde doen, zijn we afgelopen vrijdag gestart.


De voorjaars schoonmaak

Opstaan 10 minuten voor zonsopkomst is me niet gelukt. Sterker nog, ik kon er niet van slapen. Alsof je op vakantie gaat en bang bent om het vliegtuig te missen. Maar om 7.30 waren we wel op. Het tongschrapen en tandenpoetsen na het opstaan is erg fijn. Lekker online detox yoga doen met Adriënne of een kleine wandeling op ons land. De eerste dag plukte ik een veld boeket met paarse bloemen voor op tafel. Ik heb er al die dagen van genoten. En zelfs weer getekend, iets wat ik heel lang niet gedaan had. Ook gaven we elkaar elke dag een massage met zelf geperste amandelolie met essentiële olie naar wens.

De eerste batch kichadi was te nat en te flauw van smaak. We hadden een ander recept dan die van Sara geprobeerd, daar had ik spijt van. Hier zaten we nog 2 maaltijden aan vast. Beetje dom. Want zo bleek, het recept van Sara is goed in balans en heel smakelijk. Ook droger, daar houden wij meer van. Het eten van de nispero´s uit eigen tuin, was een ware tractatie. Die kleine oranje vruchtjes zijn zo super heerlijk. Beetje abrikozig, zoet en sappig en fris tegelijk. Echt heerlijk.

Wel hadden we de hele dag hoofdpijn, door het gemis van cafeïne, theïne en suiker. Daar kon geen groene thee tegenop. Ook was het rustig aan doen wel een opgave. Door de lockdown is bootcamp en het werken in de tuin mijn enige verzetje.


Je hebt een leven, maar leef je dat ook?

Ruud las deze quote van de dag op de zondagmiddag. We keken elkaar aan en dachten hetzelfde. We gaan nog een maaltijd kichadi eten en daarna gaan we weer langzaam terug naar ons normale plantbased wholefoods diet. Het gebrek aan voorbereiding, zowel mentaal als fysiek, heeft er aan bijgedragen om te stoppen. Maar vooral de situatie waarin we al 36 dagen leven. Naar binnen keren en verstillen is fijn, maar naar buiten gaan en werken in de natuur is ook belangrijk. Het voelde niet als falen, maar als een mooie les.

En het heeft me heel veel gegeven. Inzichten in mijn snackgedrag, dat honger vaak dorst is, dat je minder eten nodig hebt dan je denkt, dat ik meer moet drinken, meer eten wat de seizoenen brengen, dat het van binnen okay is en van dat soort dingen. Ik voel me energiek en schoon en zou het zo weer doen. Maar dan beter voorbereid, met een grote zak gele split mung bonen in de voorraad kast 😉 En zeker weer met de hulp van Sara van Sin Colorantes. Haar energie is zo aanstekelijk, zo zou ik ook wel willen stralen.

Heb jij zin gekregen in de voorjaars schoonmaak? Je kan tot eind april de 4-daagse schoonmaak zelf thuis doen. Alleen, of met je partner of met vrienden. Wil je ondersteuning? Komende vrijdag kun je nog deelnemen aan de Facebook live-sessies. Schrijf je in op de Facebook groep  Vive A y u r v e d a – Sin Colorantes. Sara is happy to provide ayurvedic guidance. Ervaar zelf haar energie en mooie tips.

Fijne voorjaars schoonmaak.

Namaste.