Yoghurt is heel erg lekker en erg gezond. Ik eet al jaren bijna elke ochtend yoghurt met vers fruit en zelf gemaakte granola. En soms een lekkere zelfgemaakte zuurdesem boterham natuurlijk. Maar wat zijn de alternatieven voor yoghurt als je lactose intolerant bent of liever geen zuivel eet? Ik ben al maanden aan het experimenteren. En ben heel blij dat ik nu een simpel en makkelijke methode heb gevonden voor het maken van plantaardige cashew yoghurt of kwark.

We waren al bijna helemaal plantaardig aan het eten, maar yoghurt was steeds nog een struikelblok. Hier in Andalusië zijn er minder plantaardige alternatieven voor zuivel of vlees te vinden in de supermarkt dan in Nederland. En als ze er zijn zijn ze heel erg bewerkt en vol met suikers en conserveringsmiddelen. Een dilemma dus. Gewone Griekse yoghurt uit een emmer blijven eten of die Alpro cocos soja yoghurt? Beide voelde niet bevredigend. Ik wil graag zo onbewerkt mogelijk voedsel eten en met zo min mogelijk toevoegingen. Dus zelf maar aan de slag gegaan en met succes 🙂


Fermenteren

Ik had twee dagen voor vertrek naar Spanje een cursus fermenteren gevolgd van meneer Wateetons. Zeer aan te raden, ze geven ook online workshops, dus check it out. Bij dierlijke yoghurt wordt koemelk gefermenteerd, dat geeft dat lekkere zure smaakje aan de yoghurt. Je kan 100 ml van je favoriete yoghurt toevoegen aan 1 liter gesteriliseerde melk en dat een paar uur lekker warm wegzetten. En voilà, je hebt een heerlijke dikke yoghurt. Maar kan dat ook plantaardig?

Inmiddels ben ik heel wat plantaardige experimenten verder.  Je neemt een plantaardige melk en je volgt hetzelfde procedé als bij gebruik van melk van dieren. Denk aan haver-, rijst-, amandel-,  soja- of macademiamelk of een mix van verschillende plantaardige melk. Je kunt pakken plantaardige melk kopen of de melk eerst zelf maken en daarna fermenteren. De ene plantaardige melk is de andere niet heb ik ervaren. Zo wordt haver slijmerig tijdens de fermentatie. Niet echt een aanrader voor ´s ochtends bij het ontbijt. Mijn favoriete methode is het gebruik van rauwe ongezouten cashewnoten. 

Wanneer je voor het eerst cashew yoghurt maakt kun je kiezen uit 2 methodes. Met een starter van je favoriete dierlijke yoghurt of met plantaardige probiotica capsules. Ik zal ze beide uit de doeken doen.

Cashews wellen voor cashew yoghurt
Cashews wellen voor cashew yoghurt


Cashew yoghurt maken met je favoriete yoghurt

Benodigdheden:

 • 150 gram rauwe ongezouten cashewnoten
 • 300 gram kokend water
 • 1 theelepel rauwe appelazijn
 • kom
 • zeef
 • staafmixer / blender
 • oven, yoghurtmaker of fermentatiekast
 • 50 gram van je favoriete yoghurt zonder toevoegingen of eigen gemaakte cashew yoghurt
 • 300 gram warm water
 • glazen voorraad pot van 1 liter (om je cashew yoghurt in te bewaren)

Zorg dat alle ingrediënten (ook je favoriete yoghurt) op kamertemperatuur zijn. Doe de cashewnoten in de kom en giet 300 gram koken water er over. Doe er een theelepel rauwe appelazijn bij en roer even door. Laat de cashewnoten in de kom 4-12 uur weken. Spoel goed af in een zeef met heet water! uit de kraan. Belangrijk om warm water te gebruiken om de cashews warm te maken. Dat is straks goed voor de fermentatie.

Pureer & fermenteer

Doe de warme geweekte cashewnoten in een blender of in een kom en voeg 50 gram van je favoriete yoghurt toe. Voeg vervolgens 300 gram warm water toe. Iets warmer dan lichaamstemperatuur, 40-45 graden Celcius is ideaal, niet warmer, dan gaan de melkzuurbacteriën dood. Pureer de cashews in de blender of met een staafmixer tot een super gladde massa. Giet je cashew yoghurt in je glazen voorraad pot. Zet gedurende 4-6 uur weg op een warme plek in een oven of yoghurtmaker. De cashew yoghurt zal opstijven tijdens de fermentatie. Mocht je de cashew yoghurt iets dunner willen, voeg dan tijdens het pureren iets meer warm water toe.

Hou je van kwark? Dat fermenteert bij iets lagere temperaturen (20-37C). Maak dan bovenstaand recept met 50 gram van je favoriete kwark en pureer met 250 gram water.

Probiotica en rauwe cashews
Probiotica en rauwe cashews


Cashew yoghurt maken met probiotica

Je kan online en in de bio winkels pro biotica capsules kopen. Ook daarin kun je makkelijk verdwalen in het oerwoud. De plantaardige capsules Acidophilus van Solaray bevatten elk meer dan 3 miljard levensvatbare L. Acidophilus-cellen met L. Bulgaricus en S. Thermophilus bacteriën. Daarmee kun je prima cashew yoghurt maken. Het mooie is dat je de probiotica in leven houdt in je cashew yoghurt. En je dus nooit meer een nieuw potje capsules hoeft te kopen. Een eenmalige aanschaf dus, tel uit je winst.


Benodigdheden:

 • 150 gram rauwe ongezouten cashewnoten
 • 300 gram kokend water
 • 1 theelepel rauwe appelazijn
 • kom
 • zeef
 • staafmixer / blender
 • oven, yoghurtmaker of fermentatiekast
 • 2 capsules Acidophilus van Solaray
 • 300 gram warm water
 • glazen voorraad pot van 1 liter (om je cashew yoghurt in te bewaren)

Zorg dat alle ingrediënten (ook je favoriete yoghurt) op kamertemperatuur zijn. Doe de cashewnoten in de kom en giet 300 gram koken water er over. Doe er een theelepel rauwe appelazijn bij en roer even door. Laat de cashewnoten in de kom 4-12 uur weken.

Spoel goed af in een zeef met heet water! uit de kraan. Belangrijk om warm water te gebruiken om de cashews warm te maken. Dat is straks goed voor de fermentatie.

Pureer tot een gladde creme

Doe de warme geweekte cashewnoten in een blender of in een kom en voeg de inhoud van 2 probiotica capsules toe. Vervolgens doe je er 300 gram warm water bij. Hou een ideale lichaamstemperatuur van 37C graden aan. Niet warmer, dan gaan de probiotica bacteriën dood. Pureer de cashews in de blender of met een staafmixer tot een super gladde massa. Giet je cashew yoghurt in je glazen voorraad pot. Zet gedurende 4-6 uur weg op een warme plek in een oven of yoghurtmaker. De cashew yoghurt zal opstijven tijdens de fermentatie. Mocht je de cashew yoghurt iets dunner willen, voeg dan tijdens het pureren iets meer warm water toe.

Hou je van kwark? Maak dan bovenstaand recept en pureer je warme gewelde cashewnoten met 250 gram water van lichaamstemperatuur.


Hoe zuur wil je het hebben?

Zoals met alle fermentatie processen is de zuurgraad afhankelijk van een aantal factoren. Het soort bacteriën die de fermentatie doen, de temperatuur en de duur. Je kan er dus zelf een beetje mee spelen. Hou je van zuur, dan zet je je cashew yoghurt wat langer en wat warmer weg. Hou je van minder zuur dan hou je koeler en zet je het eerder weer in de koelkast.

Je bewaart je cashew yoghurt na de fermentatie tijd in een pot in de koelkast. Dan stopt de fermentatie en is de cashew yoghurt precies zo zuur als jij het lekker vindt.

Cashew yoghurt ingrediënten
Cashew yoghurt ingrediënten


Nog een keer cashew yoghurt of kwark maken?

Je hebt nu je eigen cashew yoghurt gemaakt, hoe tof is dat? In de koelkast blijft je cashew yoghurt nog zeker 2 weken goed. Maar dan is ie vast al op. Dus de yoghurt niet helemaal opmaken. Want van 50 gram van je cashew yoghurt kun je de volgende keer weer nieuwe cashew yoghurt maken.

Het afgelopen half jaar wel ik twee wekelijks cashewnoten en maak ik zelf  deze cashew yoghurt. Heb jij ook ervaring met zelf plantaardige yoghurt maken? Laat het me weten.

Ik ben de afgelopen tijd lekker aan het fermenteren J Ik ben er dol op en zal binnenkort blogposts maken over kombucha, zuurkool, kimchi en ingelegde groenten. Hou jij ook van fermenteren? Hou dan dit blog in de gaten of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Happy Fermenting!