Paella is een typisch Spaans eenpans rijstgerecht. Regionaal verschillend met zeevruchten, stukjes kip of konijn. Hier in de chiringuitos aan de Costa del Sol wordt ook wel vegetarische paella geserveerd. Maar daar durf ik me met m´n mosselallergie niet aan te wagen. In Marije´s Kitchen maken we de plantaardige paella van Yotam Ottolenghi.

Al in 2008 schreef mijn Israëlisch-Britse kookidool over zijn multi groenten paella in The Guardian. Een kleurrijke rijstgerecht bomvol met verschillende groenten & kruiden. Met de heerlijke smaakmakers sherry en saffraan. Het recept is ook opgenomen in zijn fantastische kookboek PLENTY (vibrant vegetable recipes J). Ik kookte dit gerecht voor het eerst in het najaar van 2017. Als gulle afscheidsmaaltijd voor dierbare vrienden in Amsterdam.


Naar hartenlust variëren

Hier in Andalusië maak ik deze paella vaak en dan gelijk ook veel. Alle ingrediënten groeien hier als kool en zijn hier volop vers verkrijgbaar. Maar heb je iets niet in huis, dan vervang je die groente gewoon door iets anders of laat je het weg. Je kan er vrijelijk mee variëren. Zo hebben wij net voor het eerst een hele lading tuinbonen geoogst. Dat komt in dit gerecht super goed van pas. Wel even dubbel doppen voor de ultieme smaak sensatie.

Traditioneel wordt paella gemaakt met Calasparra rijst. Deze biologische zilvervliesrijst vernoemd naar de gemeente Calasparra in Murcia. Het is een van de drie Spaanse rijst soorten met een Denominación de Origen. Je kan de Calasparra rijst prima vervangen door volkoren zilvervliesrijst. Voeg dan naar inzicht wat meer bouillon toe en laat langer koken totdat de rijst gaar is.

Ik maak minstens een dubbele batch in een keer en vries de gulle groenten paella per portie in. Want wat lekker is, daar lusten wij wel paella, uh pap van ;).

ingrediënten gulle groenten paella
ingrediënten gulle groenten paella


Ingrediënten (royaal voor 2 personen)

3 el biologische olijfolie
½ medium ui, in maantjes gesneden
½ rode, groene en gele paprika, zonder zaadjes en in reepjes gesneden
½ venkelbol, in julienne reepjes gesneden
2 teentjes knoflook, gepeld en fijngehakt
2 laurierblaadjes
½ tl gerookte paprika
½ theelepel kurkuma (geelwortelpoeder)
½ theelepel cayennepeper
150 g Calasparra rijst
100 ml droge sherry
1 theelepel saffraan
500 ml kokende groentenbouillon
Snufje zout
12 mini pruimtomaten of 4 lekkere tomaten in partjes
5 kleine gegrilde artisjokken uit pot, in vieren gedeeld
300 g tuinbonen uit de boon, geblancheerd
10 ontpitte Kalamata-olijven
2 el grof gehakte peterselie
4 partjes citroen, om te serveren

tuinboontjes dubbel doppen
tuinboontjes dubbel doppen, onze rooie Gerrit komt ook even proeven, heerlijk vind ie ze 🙂


Bereidingswijze paella

Verhit de olijfolie in een paellapan of grote braadpan en smoor de ui 5 minuten. Doe de paprika’s en venkel erbij en bak het ongeveer 6 minuten op halfhoog vuur tot ze gaar en goudgeel zijn. Bak vervolgens de knoflook 1 minuut mee.

Roer de laurier, paprikapoeder, kurkuma en cayennepeper door de groenten. Voeg de rijst toe en roer 2 minuten voordat je de sherry en saffraan in de pan erbij doet. Laat de vloeistof 1 minuut inkoken en roer dan de bouillon en 3/4 theelepel zout door het rijstmengsel. Draai het vuur heel laag en laat alles 20 minuten zachtjes pruttelen. Tot de rijst het grootste deel van het vocht heeft opgenomen. Zet geen deksel op de pan en roer het gerecht in geen geval door.

Giet intussen ruim kokend water over de (diepvries) tuinboontjes in een schaa. Laat ze nog een minuutje staan. Giet ze af en spoel af met koud water. Laat nog even afkoelen. Dubbeldop de tuinbonen door zachtjes de supergroene tuinbonen uit de grijze vliezen te drukken en gooi de vliezen weg.

Neem de paella van het vuur. Voeg eventueel nog wat zout toe, maar roer niet te veel. Strooi de tomaten, artisjokpartjes en tuinboontjes over de rijst. Dek nu de pan goed af met een deksel. Laat de plantaardige paella nog 10 minuten staan. Bestrooi de paella met stukjes olijven en peterselie. Dien op met partjes citroen.

gulle groenten paella voor 2

PS: Dit heerlijke plantaardige paella recept komt uit: PLENTY met alleen maar overheerlijke plantaardige recepten.