INSPIRATIE

Er zijn mensen waar je gelijk enthousiast van wordt en door geïnspireerd raakt. Omdat ze zo bevlogen zijn en vol passie het doen wat ze het liefste doen. Voor dit blog ga ik op bezoek en in gesprek met bakkers, molenaars, desem specialisten en mede thuisbakkers. Van deze ontmoetingen en mijn bakavonturen doe ik hier verslag.

Robèrt van Beckhoven

Robert en marije @ masterclass robert

Met Meester Boulanger Robèrt van Beckhoven en een tof team heb ik de zesdelige serie BROOD gemaakt. Dat was een geweldige productie. Heel hard werken, maar super gezellig en met een heel erg leuk team. Net als in een bakkerij eigenlijk. Gevleugelde uitspraak van Robèrt: Een schone werkbank zorgt voor rust in het hoofdje. Recepten van de hand van deze Meester zijn:
Worstenbroodjes van Meester Boulanger Robèrt
Croissants van Meester Boulanger Robèrt

Ralph Nieboer

Ralph Nieboer & Marije

Ralph Nieboer & Marije

De eerste workshop die ik volgde was bij artisan leermeester Ralph Nieboer. Hij heeft lang in de IT gewerkt en heeft zichzelf het broodbakken geleerd. Hij zocht ook inspiratie en vond die bij wereldkampioen bakken Josep. Nu geeft Ralph zelf masterclasses en workshops over de hele wereld. In Nederland geeft hij Artisan brood workshops onder de naam van Breadworks. Daar leer je op de traditionele manier brood bakken: met zuurdesem en met pre ferment. Alles wat je nodig hebt voor een smaakvol gebakken brood. Dat wilde ik natuurlijk meemaken. In deze 3 artikelen lees je alle inspiratie die ik van hem heb gekregen. Dankjewel Ralph!
Artisan leermeester Ralph Nieboer
Zuurdesem brood masterclass van Ralph Nieboer
Gedecoreerde batards van Ralph

Edwin Klaassen

Edwin Klaassen Desemenzo

Edwin Klaassen Desemenzo

Als je net als ik het internet afstruint naar broodtechnieken kom je zeker Edwin Klaasen van Desemenzo tegen. Deze mega enthousiasteling is werkelijk overal in Nederland waar brood gebakken wordt en hangt dat aan de grote broodklok. Een blog over Edwin, het bakkertje zelf, komt er binnenkort aan. Hier het verslag van de 2-daagse broodcursus die hij samen met TeesT meerdere malen per jaar organiseert.
Broodcursus Teest en Desemenzo

Jechiam Gural

Baking Lab initiatiefnemer Jechiam Gural

Meekijken, helpen en leren over brood daar ben ik altijd voor te porren. Bij mij om de hoek zit een geurpaal die naar vers gebakken brood ruikt. Volg je neus en je loopt een experimentele bakkerij in, het Baking Lab, met een Bakkerscafé en een Bakkerswinkel erbij. Een van de initiatiefnemers is Jechiam Gural. Hij herinnert zich de mysterieuze zoete geur van de bakkerij van zijn grootvader uit Jeruzalem. Meer weten? Lees dan de blogpost Baking Lab workshop broodbakken

Eef Bolado van der Meij

Restaurant As Marije en Eef

Ik mocht een dagje meebakken bij de bakkerij van Restaurant AS in Amsterdam. Met bakker Eef en zijn collega Joep. In alle vroegte op de fiets naar het Beatrixpark. Wat een bijzondere dag was dat! Het filmpje van het vormen van batards is al 9200x bekeken! Lees het hele blog een dagje meelopen in de bakkerij van restaurant As.

Fred Tiggelman

Op een druilerige maandagmiddag in oktober fiets ik naar de Wibautstraat in Amsterdam. De plek waar Hartogs Volkoren bakkerij en maalderij gevestigd is. Het is sinds 1896 een begrip in Amsterdam en omstreken. Volkorenbrood is hun ding, met weinig en pure ingrediënten zonder toevoegingen. Gemaakt met Nederlands volkorenmeel uit eigen maalderij, veel water en volgens een eenvoudige broodbakmethode. Lees het hele blog volkoren bakles bij Hartog.

Levine van Doorne

Levine en marijebaktbrood

Voor de serie Inspirators werd het hoog tijd om Levine van Doorne te ontmoeten. Ik ken haar online via haar blog Uit de keuken van Levine. Daar vind je mooie en originele brood recepten voor elk niveau met duidelijke uitleg. Levine bakt al zo’n 17 jaar brood en je kan bij haar een kijkje nemen in haar keuken. Niet alleen online, maar ook live in Rijswijk tijdens één van de workshops die ze het hele jaar door geeft. Lees het hele blog workshop vloerbrood en zachte bollletjes van Levine.

 

                Vanaf november zal ik in Spanje wonen en daar op zoek gaan naar bakinspiratie.
Je leest erover op dit blog, hasta pronto!